OLEJ KOKOSOWY – prezent z  tropików

 olej kokosowy nativ nowa butla Właściwości tego wyjątkowego oleju zadziwiają mnie coraz bardziej. Gdy wydaje mi się, że wiem o nim już wszystko,    pojawiają się niby 'przypadkiem” nowe fakty na temat jego zdrowotnych właściwości. Oto kolejne z nich, które         zaczerpnęłam z książki „Ponadczasowe tajemnice zdrowia i odmładzania. Przełomowa medycyna 21-go wieku” , autor:   Andreas Moritz:

Olej kokosowy typu  virgin jest bogaty w kwas laurynowy- sprawdzony środek przeciwwirusowy i przeciwbakteryjny. Używany jest obecnie w leczeniu AIDS i Alzheimera. monolauryn jest monoglicerydem kwasu laurynowego, który jest również zawarty w mleku matki. to sprawia, że mleko kokosowe jest doskonałą alternatywą zamiast mleka modyfikowanego. W rzeczywistości mleko kokosowe jest używane w tropikach do karmienia dzieci, gdy mleko matki nie jest dostępne. Dzieci karmione mlekiem kokosowym rosną zdrowo.

Pyszny w smaku olej kokosowy nie tylko jest przyjemny dla kubków smakowych, ale również oczyszcza jelito grube, delikatnie zmiękczając i obluzowując stary kał (zaparcia) i pomaga go usunąć bez nieprzyjemnych skutków ubocznych. 

Ma silne, zasadowe działanie, co jest korzystne w leczeniu każdego procesu chorobowego. 

Ten tropikalny olej zawiera substancję, która, jak wykazano w badaniach, zwiększa stężenie dobrego cholesterolu  HDL, tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca.

Dla tych, którzy obawiają się ryzyka zarażenia pasożytami jelitowymi Candida albicans, anty-pasożytnicze właściwości kokosu pomagają organizmowi pozbyć się patogenów przez usuwanie ich powłok ochronnych. Naturalne leczenie grzybic olejem kokosowym jest znanym od wielu stuleci sposobem profilaktycznym na grzybicę pochwy u kobiet na wyspach Pacyfiku. 

W testach laboratoryjnych, zarówno kwas kaprynowy jak i kwas laurynowy (w oleju kokosowym występują w bardzo dużych ilościach) zostały uznane za niezwykle zabójcze dla wszystkich  głównych szczepów Candida albicans.

  Badania porównujące mieszkańców wysp Pacyfiku z ludźmi wielu krajów rozwiniętych wykazały, że stan stan zdrowia tych tych pierwszych był bardzo dobry w porównaniu ze standardami zachodnimi. Mieszkańcy wysp nie wykazali śladów choroby nerek ani niedoczynności tarczycy. Nie wykazali śladu hipercholesterolemii (wysoki poziom cholesterolu we krwi). Wszyscy byli szczupli i zdrowi, mimo bardzo  wysokiego spożycia nasyconych tłuszczów z oleju kokosowego. Problemy trawienne były rzadkie. Zaparcie było czymś niezwykłym. Miażdżyca, rak jelita grubego, choroby serca, zapalenie okrężnicy, hemoroidy, wrzody, uchyłki i zapalenie wyrostka robaczkowego są przypadłościami, które nie występowały w tych społecznościach.

   Olej kokosowy pomaga również rozpuścić i usunąć toksyny, które są uwięzione w złogach tłuszczowych, a tym samym gromadzenie tłuszczu staje się coraz mniej potrzebne ( nagromadzenie tłuszczu jest mechanizmem przetrwania stworzonym do zatrzymania toksyn w tkance tłuszczowej). To może wyjaśniać dlaczego olej kokosowy pomaga budować szczupłą tkankę mięśniową.

Wielu kulturystów, osobistych trenerów, olimpijczyków i innych sportowców używa go do budowania szczupłej sylwetki. 

   Olej kokosowy jest łatwo przyswajalny, nawet przez osoby ze słabym i uszkodzonym układem trawiennym. Jest to jedyny olej, który nie wymaga żółci do strawienia go. 

Olej kokosowy pomaga w większości zaburzeń trawiennych, takich jak choroba Crona i zespół jelita drażliwego.

Olej ten nie wymaga żadnych enzymów ani nośników do transportu przez błony komórkowe. Po dotarciu do wnętrza komórki, jest on wykorzystywany do produkcji energii. To sprawia, że olej kokosowy s łatwo dostępnym źródłem energii. Stwierdzono, że olej kokosowy równoważy niedoczynność tarczycy. Jest to tłuszcz nasycony, składający się głównie ze średnich łańcuchów kwasów tłuszczowych, znanych również jako trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które cenione są za to, że poprawiają metabolizm i wspomagają utratę masy ciała, jak również unieruchamiają drożdże. Olej kokosowy przyspiesza metabolizm, co jest doskonałą informacją dla cierpiących na syndrom chronicznego zmęczenia. 

Jest to jeden z najzdrowszych i najbezpieczniejszych olejów. w przeciwieństwie do innych olejów, nie utlenia się podczas podgrzewania. To sprawia, że nadaje się idealnie do gotowania i smażenia. 

Z wyjątkiem typów Kapha, przeciętny dorosły może bezpiecznie spożywać około 3,5 łyżek oleju dziennie. Nie tuczy. Sugeruję jednak zacząć od niewielkiej ilości, alby sprawdzić, jaki wpływ będzie miał rozpad drożdżaków. Nie zależnie od wewnętrznych korzyści, po nałożeniu na skórę, olej kokosowy będzie chronić przed oparzeniem słonecznym, wysuszeniem, pękaniem i szkodliwymi zarazkami.  

UŻYCIE:

Jako masażystka i terapeutka polecam olej do masaży  ciała, twarzy i włosów. 

Wskazany przy cerze naczynkowej, wrażliwej lub/i skłonnej do podrażnień.

Ponadto:

– może zastąpić krem do twarzy, do rąk i stóp

– pełni rolę pomadki pielęgnacyjnej,

– do demakijażu oczu- nie szczypie, nie podrażnia a wręcz nawilża i łagodzi,

– cellulit – wcieraj olej codziennie w uda i pośladki, będziesz zaskoczona efektem!

– masaka do włosów: 1 łyżkę oleju wmasuj wieczorem w końcówki włosów, załóż czepek i zmyj rano szamponem bez silikonów (!)

A JAKI OLEJ POLECAM? Sprawdzony: https://sklep.oshin.pl/produkt/olej-kokosowy-bio-virgin/

  • 100% naturalny,
  • nie rafinowany,
  • bez sztucznych aromatów,
  • nie wybielany,
  • nie utwardzany,
  • nie zawiera cholesterolu,
  • dobry dla diabektyków,
  • wzmacnia dziąsła i zęby.
  • Zawiera witaminy: B1,B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, wapno, sód i cynk.  

Zalecenia dodatkowe:

Przyjmować dziennie 1-3 łyżeczek oleju podczas posiłków, nie więcej niż 3 łyżki dziennie.
Doskonały w problemach z trawieniem, wypróżnianiem się, zespół jelita drażliwego, częste wzdęcia, chęć oczyszczenia organizmu.
Nadaje się do gotowania, pieczenia, sosów lub zamiast masła.
Doskonały dodatek do kakao lub herbatek owocowych.
Sposób przechowywania:
Zamknięte pudełko (butelkę) przechowywać w temp. pokojowej, unikając światła słonecznego.
W temp. Poniżej 25°C olej się utwardza i staje się mleczny. Nie ma to wpływu na jego jakość.
Aby doprowadzić go do płynnej postaci, należy na kilka minut włożyć butelkę do pojemnika z gorącą (nie wrzącą) wodą.Zródło: Ksiażka:Adreas Moritz „Ponadczasowe tajemnice zdrowia i odmładzania- przełomowa medycyna 21-go wieku”

Internet: sklep.oshin.pl 

Idź do góry