oshin.pl

Olej rycynowy jest pozyskiwany z nasion tropikalnego drzewa Ricinus communis, czyli Rącznika pospolitego. W naszym klimacie jest to roślina jednoroczna, uprawiana jako ozdoba, w tropikach skąd pochodzi osiąga 10 m wysokości. Należy do rodziny wilczomleczowatych i jest w całości trująca. Choć rycyna jest trująca, olejek rycynowy nie zawiera szkodliwych substancji. Olej rycynowy to gęsta ciecz, bezbarwna lub jasnożółta. Otrzymuje się go z nasion rącznika pospolitego (dlatego często używane jest określenie olej rącznikowy) przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Proces ten umożliwia rozkład toksycznej rycyny obecnej w nasionach, dzięki czemu olejek można bezpiecznie stosować.

Olej rycynowy ma zastosowanie zarówno w medycynie jak i w przemyśle kosmetycznym.  Jako lek służy w leczeniu przeciwko zaparciom (wzmaga ruchy perystaltyczne jelit). Jest składnikiem wielu maści i past używanych w leczeniu wrzodów skóry, oparzeń, wyprysków, plam, chorób pochwy i szyjki macicy oraz w okulistyce, przy złuszczającym zapaleniu powiek rogówki.
Olejek rycynowy pomaga też w przypadku wystąpienia jęczmienia – wtedy trzeba odrobinkę wkroplić do oka i zamknąć je na chwilę, żeby olejek dobrze się rozprowadził.


UWAGA! Olejku rycynowego doustnie nie mogą zażywać kobiety w ciąży lub planujące ciąże!

© 2019 Oshin - masaż, pilates Bydgoszcz Uwaga! Szukaj masaż, masaz, pilates Bydgoszcz Szkolenia dla masażystów - szkolenia dla masazystow, Pomysł na prezent - karnet na masaż

Search