oshin.pl

Olej sezamowy (Oleum Sesami) - olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum). Ta metoda otrzymywania pozwala na zachowanie w jego składzie substancji mineralnych i witamin.

Olej sezamowy ma właściwości tonizujące, regenerujące, nawilżające, przeciwzapalne, rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych, zwalcza wolne rodniki, hamuje krwawienie, eliminuje szkodliwe działania UV .

Używany jest jako olej do ciała, do masażu i do kąpieli. Stosowany w kremach i mleczkach przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany także w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny faktor ochronny przed słońcem ok. 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy.

Według ayurvedy masaż całego ciała ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość.

Zalecany:

  • do pielęgnacji cery wokół oczu,
  • do likwidacji podrażnień i zaczerwienień , zwłaszcza alergicznych,
  • do zapobiegania oparzeń słonecznych (naturalny UV – filtr),
  • do pielęgnacji zniszczonej, suchej i popękanej  skóry- przy leczeniu ran, oparzeń i pęknięć,
  • do masażu sportowego,
  • do masażu leczniczego (przy dyskopatiach, zwyrodnieniach, bólach stawowych i reumatoidalnych).

© 2019 Oshin - masaż, pilates Bydgoszcz Uwaga! Szukaj masaż, masaz, pilates Bydgoszcz Szkolenia dla masażystów - szkolenia dla masazystow, Pomysł na prezent - karnet na masaż

Search